top of page

JŪSU MĀJDZĪVNIEKAM NIEZ? Kā noteikt vai laiks veterinārārsta apmeklējumam

Ādas slimības ir viens no biežākajiem iemesliem, kāpēc kaķu un suņu īpašnieki meklē veterinārārsta pakalpojumus. Ādas stāvokli, kas ietekmē mājdzīvnieku labsajūtu, var izraisīt dažādi faktori, sākot no alerģijām līdz kukaiņiem, sēnīšu un baktēriju infekcijām. Simptomi var būt no blaugznām un matu izkrišanas līdz bojājumu attīstībai atkarībā no stāvokļa veida un tā nopietnības.




SUŅU UN KAĶU DERMATOLOĢIJAS PROBLĒMU SIMPTOMI


Mājdzīvnieku ādas problēmu pazīmes var ietvert:
  • · Dīvainas pumpiņas vai kunkuļi uz ādas

  • · Sarkana, kairināta āda vai čūlas

  • · Pārmērīga skrāpēšana vai laizīšana

  • · Obsesīva ādas košana

  • · Sausa vai zvīņojoša āda

  • · Pastāvīga sejas vai ausu berzēšana

  • · Apmatojuma izkrišana



MĀJDZĪVNIEKU ĀDAS STĀVOKĻA CĒLOŅI

Līdzīgi kā cilvēkiem,dažādas vielas jūsu mājdzīvnieka vidē (piemēram, tīrīšanas līdzekļos atrodamās ķīmiskās vielas) var izraisīt tā ādas problēmas alerģisku reakciju dēļ. Citiem mājdzīvniekiem var būt reakcija uz lolojumdzīvnieku barības sastāvdaļām, parazītiem.


Daži no visbiežāk sastopamajiem mājdzīvnieku ādas problēmu cēloņiem ir:
  • · Parazītu kodumi (blusas) un kašķis

  • · Dermatīts

  • · Vides alerģijas

  • · Pārtikas alerģijas vai jutīgums

  • · Bakteriālas infekcijas

  • · Kailā ēde jeb cirpējēde

  • · Ausu ērces


KĀ NOTEIKT, VAI JŪSU MĀJDZĪVNIEKAM IR NEPIECIEŠAMA VETERINĀRĀ DERMATOLOĢISKĀ ĀRSTĒŠANA

Mājdzīvnieku ādas problēmas var būt satraucošas gan saimniekiem, gan mājdzīvniekiem. Ja jūsu suns vai kaķis ir sakodis vai skrāpējis ādu tiktāl, ka ir parādījušās čūlas vai asiņošana, ir pienācis laiks ieplānot vizīti pie veterinārārsta.

Strauja apmatojums izkrišana, sarkani kairināti ādas plankumi arī liecina, ka jūsu mājdzīvnieks ir jāapskata veterinārārstam. Pārmērīga skrāpēšana vai laizīšana var izraisīt atklātas čūlas vai bojājumus, kas var tikt inficēti un izraisīt nopietnas veselības problēmas jūsu sunim vai kaķim.


 



Blusas un parazītu kodumi Gan suņi, gan kaķi ir jutīgi pret blusām un var attīstīties alerģija, kas var izraisīt nopietnas ādas slimības. Nav vajadzīgas daudz blusas, lai jūsu mājdzīvniekam attīstītos smaga reakcija. Mājdzīvnieki, kas cieš no blusu alerģiskā dermatīta (FAD), ir alerģiski pret blusu siekalām un pēc koduma tie kļūst ļoti niezoši. Blusu profilakses līdzekļi var palīdzēt novērst šo problēmu. Jums vajadzētu arī iztīrīt māju, jo 90% blusu populācijas dzīvo arī ārpus jūsu mājdzīvnieka apmatojuma. Ārstēšana var ietvert lokālus steroīdus, antibiotiku krēmus vai šampūnus un perorālos antihistamīna līdzekļus, steroīdus un antibiotikas.

Alerģijas un Dermatīts Atopiskais dermatīts ir otrs izplatītākais mājdzīvnieku ādas stāvoklis, un to izraisa alerģija vai parazīti. Tas var ietvert alerģiju no zāles, ziedputekšņiem, pelējuma sporām un putekļu ērcītēm. Mājdzīvnieki ar atopisko dermatītu bieži vien pārmērīgi niez un laizīs sevi, kā arī berzēs purnu. Parasti tiek skartas ausis un pēdas, un var attīstīties infekcijas, kas izraisa kreveles un izdalījumus. Mājdzīvnieki ar atopisko dermatītu, visticamāk, ir pakļauti arī pārtikas alerģijām un blusu koduma alerģijām.

Slapjais dermatīts Slapjais dermatīts (slapjā ekzēma, izsutums jeb hotspots) garspalvaino suņu bēda, sākotnēji bieži parādās kā diskrēts, mitrs apmatojuma plankums uz jūsu suņa ādas, kas ir ļoti niezošs, kas dažreiz izdala strutas un ir smirdošs. Karstos punktus var izraisīt jebkas, kas kairina jūsu mājdzīvnieka ādu, sākot no infekcijām un blusu kodumiem līdz alerģijām un brūcēm. Uz ādas izpaužas kā apsārtis, pietūcis, sulojošs un sāpīgs plankums, ko suns kasa un laiza, kamēr noiet apmatojums. Ja bojātā āda nekavējoties netiek ārstēta, plankums strauji palielinās, sāk strutot un smakot. Lielākoties slapjais dermatīts ir slimība, ko var iepriekš paredzēt un no kā var izvairīties.

Kašķis Kašķis ir ādas slimība, ko izraisa vairāki dažādi ērču veidi, no kuriem divi visizplatītākie ir demodekss un sarkoptiskā kode. Šī slimība ietekmē lielu skaitu dzīvnieku sugu, piemēram, suņus. To var izraisīt dažāda veida ērces, kuras parasti izplatās saskarē ar citiem dzīvniekiem vai inficētiem priekšmetiem. Ja to neārstē pareizi, tas var izraisīt nopietnas sekas. Kašķis ir ārkārtīgi niezošs. Kašķis var pāriet arī uz cilvēkiem.


Kailā ēde jeb Cirpējēde Šo dermatoloģisko saslimšanu izraisa sēnīšu infekcija. Tā ir ļoti lipīga un var izplatīties uz citiem dzīvniekiem un cilvēkiem. Cirpējēde parasti parādās kā apļveida, garozaini kaili plankumi. Biežāk tiek skarti kucēni un kaķēni, taču arī vecāki mājdzīvnieki var saslimt. Ārstēšana var ietvert ārstniecisko šampūnu vai iekšķīgi lietojamas zāles atkarībā no infekcijas smaguma pakāpes.


Ausu iekaisumi un ērcītes Biežākās auss slimības ir bakteriāls auss iekaisums un sēnīšu izraisīts auss iekaisums. Tāpat arī parazitārs auss iekaisums, ko izraisa ausu ērcītes. Izdaloties strutām un citiem eksudātiem, dzīvniekam rodas ļoti nepatīkama sajūta: viņš pastiprināti kasa ausis, krata galvu, bieži vien kasa arī pie auss pamatnes, ievainojot to līdz asinīm.


 

Ja jūsu suns vai kaķis cieš no ādas slimībām, ieteicams tos nogādāt uz apskati “Ami’s” veterinārajā klīnikā, lai saņemtu nepieciešamās veterinārās izmeklēšanas un analīzes. Piesakiet konsultāciju katru dienu, zvanot mums pa tālruni +371 67392207 vai sazinieties ar mums tiešsaistē https://www.amis.lv/kontakti .


KĀ NOVĒRST ĀDAS PROBLĒMU RAŠANOS JŪSU KAĶIM VAI SUNIM

Jūsu mājdzīvnieka ādas problēmas cēlonis noteiks, kādus profilakses pasākumus varat veikt. Kad jūsu suns vai kaķis ir diagnosticēts un tiek ārstēts, veterinārārsts varēs ieteikt pasākumus, ko varat veikt, lai novērstu problēmas atkārtošanos nākotnē.


Jūsu mājdzīvnieka diētas, un/vai kopšanas līdzekļu maiņa ir vienkāršas darbības, kuras varat veikt, lai saglabātu mājdzīvnieka ādu veselīgu. Veterinārārsts Ami’s klīnikā var arī ieteikt parazītu profilaksi, kopšanas izmaiņas vai piemērotākas vides radīšanu mājdzīvniekam.




ĀDAS PROBLĒMU DIAGNOSTICĒŠANA UN ĀRSTĒŠANA

Ierodoties pie veterinārārsta dermatologa, viņš apskatīs jūsu mājdzīvnieka simptomu kombināciju, kā arī veiks diagnostiku, piemēram, ādas uztriepes, alerģijas testus un mikroskopisko novērtējumu, lai noteiktu, kāda veida ādas slimība jūsu mājdzīvniekam ir. Kad diagnoze ir noteikta, veterinārais dermatologs pieņems lēmumu par ārstēšanas kursu.


Ir vairākas vides alerģiju (atopiskā dermatīta) ārstēšanas iespējas, tostarp perorālās terapijas un alerģijas serums. Runājot par pārtikas alerģijām, jūsu veterinārais dermatologs var palīdzēt noteikt jūsu mājdzīvniekam piemērotu uzturu, kas izslēdz jebkādu problemātisku pārtiku. Parazītu (blusu, ērču un ērču) ārstēšana pēdējos gados ir kļuvusi daudz vieglāk pārvaldāma. Ir vairākas efektīvas ārstēšanas iespējas.

Infekcijas bieži ārstē ar perorāliem medikamentiem (antibiotikām vai pretsēnīšu līdzekļiem), kā arī ar lokālu terapiju (šampūnu, krēmu, ziedēm, aerosoliem utt.) vai to kombināciju.




Kommentit


bottom of page