top of page

Mājdzīvniekam piesūkusies ērce: kā rīkoties un kā pasargāt savu mīluli.

Updated: Jul 5, 2022

Katru gadu ērču “sezona” paliek arvien garāka un ērču aktivitāte palielinās. Ērču pārnēsātās slimības var izplatīties mājdzīvnieka ķermenī jau 12 stundas pēc ērces piesūkšanās. Dažas no šīm slimībām, piemēram, Laima slimība, var tik pārnestas arī uz cilvēkiem. Tāpēc, ja ieraugi tavam sunim vai kaķim ērci, svarīgi to ātri un pareizi noņemt.



Nereti tiek uzskatīts, ka sunim piesūkusies ērce tāds sīkums vien ir un var pat pagaidīt, kamēr pati izkritīs un arvien izplatīts ir mīts, ka suni ērču kodums neietekmē, taču tā nav! Aizvien biežāk tiek diagnosticēta suņa veselībai patiesi bīstamā babezioze (saukta arī par piroplazmozi). Tāpat suņi nav imūni arī pret boreliozi jeb Laima slimību.


Simptomi, ko nedrīkst ignorēt Simptomi, kas norāda uz saslimšanām, ne vienmēr ir gana specifiski, lai nekļūdīgi un ātri noteiktu diagnozi. Turklāt kopš ērces piesūkšanās var paiet pat divas nedēļas, līdz parādās redzamas slimības izpausmes. Ja pamanāt šādus simptomus, vērsieties Ami’s klīnikā - Veterinārārsts veiks pilnu klīnisko apskati un abu slimību diagnosticēšanai būtisko asins analīžu pārbaudi. Ami’s veterinārajā klīnikā ir pieejams mikroskops, ar asins uztriepi iespējams uzreiz noteikt asins parazītu klātbūtni.

.Vairāk par PIROPLAZMOZI LASI ŠEIT:

https://amis.lv/lv/enciklopedija/piroplazmoze/


Pazīmes, kas var liecināt, ka suns ir sasirdzis ar babeziozi:

  • Suns ātrāk nogurst un ikdienas slodzes apstākļos

  • vairāk elso (it kā trūktu elpas);

  • Samazinās apetīte;

  • Var būt paaugstināta temperatūra,drudzis;

  • Gļotādas kļūst bālas vai iedzeltenas.


  • Savukārt par Laima slimību signalizē pēkšņa, ar traumu nesaistīta klibošana un locītavu pietūkums. Pazīmes ir arī neiroloģiskas, piemēram, trīcēšana un paralīze. Iespējama arī redzes pasliktināšanās un līdz ar to – koordinācijas zudums. Novērojot jebkuru no šīm pazīmēm, nekavējoties jādodas pie veterinārārsta.

 

Kā cīnīties pret ērcēm?


Ir daudzi un dažādi varianti, kā pasargāt mājdzīvnieku no ērcēm - jāpievērš uzmanība dzīvnieka sugai, kurai līdzeklis domāts, jo ne viss, kas der suņiem, derēs arī kaķiem.



1. Izmanto pretparazītu līdzekļus

Mūsu klīnikas aptiekā pieejami dažādi pretparazītu līdzekļi, ar kuriem varat aizsargāt savu mīluli no ērcēm un blusām - skausta pilieni, kakla siksnas, spreji, šampūni, citi aksesuāri (jāizvērtē katra mājdzīvnieka šķirne, ikdiena um citas īpatnības, lai izvēlētos piemērotāko.) Starp bezrecepšu līdzekļiem mājas mīluļu saimnieku vidū iecienītākie ir "Advantix" un "Advantage", "Prestigon", Tickless" un "Foresto".

2. Rūpīgi apskati mājdzīvnieku pēc pastaigas

Ērces uz mājdzīvnieka ķermeņa var paslēpties visdažādākajās vietās - pēc pastaigas pārbaudīt nepieciešams ne tikai dzīvnieka galvu, muguru un vēderu - ērcēm patīk tumšas, mitras vietas, tāpēc nepieciešams pārbaudīt arī dzīvnieka pakaļgala apvidu un asti, ķepas, ausis un acu plakstiņus.

3. Vakcinē savu mīluli pret Laima slimību

Ja tavs suns lielu savas dienas daļu pavada brīvā dabā, vakcinājcia ir lielisks variants, lai pasargātu viņu no smagās Laima slimības – boreliozes. Tai ir sarežģīta diagnostika. Nereti ir gadījumi, kad dzīvnieks nomirst pirms diagnozes noteikšanas.



 

Kā izņemt ērci, soli pa solim?

1. Piepildi trauciņu ar medicīnisko spirtu vai šņabi.

2. Uzmanīgi paņem savu mīluli un novērs viņa uzmanību ar kādu našķi vai rotaļlietu.

3. Pašķir dzīvnieka apmatojumu un pārliecinies, ka tā patiešām ir ērce

4. Uzliec uz ērces vates tamponu, kas samērcēts spirtā vai šņabī, tā paturi minūtes piecas, ērce apreibs, un būs vieglāk to izņemt.

5. Uzmanīgi satver ērci ar pinceti vai speciālu ērču izņemšanas instrumentu (knaiblītēm) iespējami tuvāk dzīvnieka ādai un tad lēni, ar apļveida kustību izskrūvē (nevis izrauj) ērci ārā. Esi uzmanīgs un pārāk cieši nesaspied kukaini, jo, saspiežot ērces vēderiņu, koduma brūcē var iekļūt tā iekšējais saturs, un tad palielinās iespēja saslimt ar kādu no ērču pārnēsātajām slimībām. Ja tev nav ne pincetes, ne speciālu rīku ērču noņemšanai, ņem talkā diegu – apsien to stipri ap ērces snuķīti un, velkot aiz diega galiem, izņem ērci.

6. Izvilkto ērci iemet medicīniskajā spirtā un aiztaisi trauku ar vāciņu, pēc tam aizskalo tualetes podā vai to sadedzini.

7. Apstrādā brūci ar kādu dezinfekcijas līdzekli.

8. Ērci iespējams izvilkt arī veterinārajā klīnikā.

Ko darīt, ja ērcei notrūkst galva?

Ja ērces izvilkšanas procesā tai notrūkusi galva un iestrēgusi zem ādas, neko daudz nevar darīt. Labākais ir necensties to idabūt to ārā, jo tā var palielināt brūci un radīt labvēlīgus apstākļus infekcijas attīstībai. Parasti, organisms pats izstumj svešķermeni ārā. Aptiekās nopērkamas speciālas ziedes (piemēram, Ihtiola ziede), ko var izmantot, lai paātrinātu jebkura svešķermeņa izgrūšanu no brūces un mazinātu iekaisumu. Pēc ērces izvilkšanas vairākas dienas novēro koduma vietu un, ja parādās liels pampums, ved mīluli pie veterinārārsta. Neliels apsārtums vai krevelīte vietā, kur ērce bija piesūkusies, ir normāla parādība.





Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page