top of page

Paspēj sagatavot savu mīluli vasaras sezonai

Updated: Jun 8, 2022

Vasaras sezonā aicinām veikt mājdzīvnieku parazītu profilaksi

Profilakse pret zarnu trakta parazītiem vēlama vismaz pāris reižu gadā, bet pret ektoparazītiem (blusām, ērcēm) reizēm nepieciešama visu gadu. Vienas no biežākajām dzīvnieku saimnieku sūdzībām vasarā – suņu un kaķu ādas problēmas, kuru galvenais cēlonis izrādās nevēlamie apakšīrnieki. Īpaša uzmanība jāpievērš jutīgajiem dzīvniekiem. Tiem var veikt arī parazītu nepārtrauktu profilaksi.



Mājdzīvniekiem regulāri jāveic profilakse pret parazītiem

Visi pretparazītu līdzekļi tomēr ir medikamenti, tāpēc pirms to došanas dzīvniekam vēlams veikt analīzes – trīs četras dienas pēc kārtas jāpaņem fekāliju paraugi un tie jāaiznes uz veterināro klīniku. Analīzēs atklāsies, vai ir parazītu oliņas un cik daudz to ir. Tādējādi var izvairīties no nevajadzīgas medikamentu lietošanas.


Ektoparazīti

Ektoparazīti jeb blusas, ērces, utis, matgrauži, ausu ērces, odi, u.c. mitinās uz dzīvnieka ādas un apmatojumā, barojoties no dzīvnieka un bojājot tā ādu. Ektoparazīti dzīvniekam rada niezi un diskomfortu, kas, nenovērsts, var tālāk pārvērsties nopietnākās problēmās.


Cīņa ar ektoparazītiem

1. Viena blusa var izdēt lielu daudzumu olu, kuras apkārtējā vidē var saglabāties līdz pat diviem gadiem un ar laiku pārvērsties neskaitāmu blusu invāzijā. Lai to novērstu, lielākā uzmanība jāpievērš blusu jauno formu iznīcināšanai. Ja attīrīsi no blusām vienīgi dzīvnieka apmatojumu, uzlabojums tiks iegūts tikai uz īsu brīdi, jo to invāzija drīz vien atgriezīsies ar jaunu sparu. Tādēļ svarīgi ne vien veikt regulāru sava suņa atblusošanu, apstrādājot to ar atbilstošiem insekticīdiem, bet arī veikt visa mājokļa dezinfekciju, īpašu vērību veltot dzīvnieka guļvietai.

2. Lai izvairītos no ērcēm, vēlams nelaist dzīvnieku skraidīt garā zālē un krūmos, jo ērču “medību lauks” jeb zona, kurā tās ir visaktīvākās, ir augstumā līdz pusmetram. Lai savu mīluli pasargātu no slimībām, ko var izraisīt inficētas ērces kodums, svarīgi lietot speciālus līdzekļus to atbaidīšanai. Mūsdienās tie ir pieejami dažādos veidos un formās – skaustā pilināmos pilienos, aerosolos, siksniņu un arī tablešu veidā. Ir pieejami gan recepšu, gan bezrecepšu medikamenti. Pirms to iegādes noteikti konsultējies ar vetārstu vai speciālistu veterinārajā aptiekā.

3. Ja ir aizdomas, ka dzīvnieka ausīs iemājojušas ērcītes, ir svarīgi veikt regulāru ausu tīrīšanu un savlaicīga ārstēšanu ar vetārsta izrakstītiem preparātiem.





Comments


bottom of page